duminică, 13 mai 2012

Android 4.0 vs iOS 5- ce sistem de operare e mai bun pentru telefonul tau?

Telefoanele de generatie noua (smart phones) vin cu sisteme de operare foarte complexe, mult mai aproape de sistemele de operare de pe calculatoare decat interfetele banale pe care le aveam acum mai multi ani pe primele telefoane mobile. Desi exista cateva sisteme de operare pentru telefoane, doar doua dintre ele sunt cu adevarat prevalente in ziua de azi, si anume Android si iOS. Android e un sistem de operare pentru dispozitive mobile dezvoltat de Google si mai poate fi intalnit pe tablete si pe unele laptopuri cu hardware corespunzator. Filosofia din spatele Android e una open source, iar sistemul de operare e gratuit, astfel ca telefoanele care ruleaza pe Android pot fi mai ieftine decat cele ruland pe software comercial, precum Windows 7 Mobile, Blackberry OS sau iOS. Android e probabil cel mai raspandit sistem de operare pentru telefoane mobile, in acest moment existand sute de modele de telefoane de vanzare care ruleaza pe vreuna dintre versiunile acestui OS foarte popular. Desigur, Android nu e un sistem de operare perfect, dar flexibilitatea acordata utilizatorului cand vine vorba de personalizarea interfetei il face foarte apreciat de cei mai multi dintre cumparatori. iOS, pe de alta parte, e varianta de sistem de operare oferita de Apple, aceasta fiind prezenta si pe tabletele iPad. Desi ofera mai putine posiblitati de personalizare utilizatorilor, iOS a fost laudat pentru ca e foarte solid si ruleaza foarte bine, avand mai putine buguri decat Android. De asemenea, permite accesul la iTunes, unul dintre cele mai solide servicii de streaming de muzica si alte tipuri de media. Dar care sistem de operare e mai potrivit pentru telefonul tau?

Alternative: Daca vrei un telefon care ruleaza Android, poti sa alegi, la propriu, dintre sute de modele. Practic, oricare producator poate obtine o licenta de exploatare si poate modifica sistemul de operare astfel incat sa ofere o experienta particulara. Printre companiile mari care lansat telefoane ruland pe Android sunt Samsung, LG, Asus, Acer, Motorola, iar lista poate continua, continand companii mai mici care pot oferi telefoane la preturi mai mici. Pe de alta parte, daca vrei un telefon cu iOS, poti alege doar din cele cateva modele de iPhone lansate pana acum, deci alternativele sunt mult mai putine.

Numar de aplicatii: La acest capitol, lider autoritar e iOS, care are nu mai putin de 450.000 de aplicatii disponibile, pe cand Android are cu aproximativ 120.000 mai putine. In plus, app-urile celor de la Apple sunt mai profesionist realizate, pentru ca trec  prin mai multe filtre de verificare a calitatii decat cele aparute pe Android Market. Cu toate astea, vei putea gasi destule app-uri de calitate si pe site-ul dedicate Android, iar multe dintre ele sunt gratuite, in timp ce destul de putine app-uri de la Android sunt oferite gratuit.

Tipuri de retele suportate: Pana acum, telefoanele ruland pe Android au cele mai rapide tipuri de conexiuni disponibile, si anume 4G, in timp ce iPhone-urile dispun de acces la retele 3G si HSPA+, acestea din urma nefiind accesibile in Romania in momentul de fata.

Telefoane cu procesoare dual core: Telefoanele cu procesoare dual core sunt mult mai performante decat cele de generatie precedenta, iar cele ruland pe Android 4.0 au in mare parte acest tip de procesor, fiind capabile sa ruleze jocuri si filme HD. Pe de alta parte, doar doua telefoane de la Apple au astfel de procesoare.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu